Jachtwerf Dekker, een beroemde naam in de watersport

Defender zeiljachten

Dekker jachtwerf

Jachthavenbedrijf Bouwmeester

Historie Jachtwerf Dekker

De jachtwerf heeft in de eind zestiger jaren een problematisch bestaan gehad en was bijna failliet. Dit kwam doordat men te lang met staalbouw bleef bouwen. Andere werven waren al overgeschakeld op polyesterbouw. De Dekkers hebben dat toen ook uit noodzaak moeten doen.

Het eerste model was de Defender 15 en dat was het ontwerp van Jaques Gaubert en Andre Mauric.

De Defender 27 was een door de werf zelf aangepast model gebaseerd op de Defender 15. De lengte en breedte bleef gelijk maar de romphoogte ging iets omhoog en de kajuit werd geheel aangepast aan de toen geldende klantwensen. Ook hier is naderhand weer een mutatie op verricht en dat is ongeveer in 1973 gebeurd. Er zijn dus twee typen Defenders 27, een laag (oud) model en een hoog (nieuw) model. Het oudere lage model had een maximale stahoogte in de kajuit van 1,75 cm. Het nieuwe model had hier 1,80 cm. Meerder mutaties konden niet meer worden verricht dat zou de zeileigenschappen gaan aantasten.Van de Defender 27 zijn vrij veel scheepjes verkocht. Werfafgebouwde scheepjes maar ook zelfbouw kwam in de mode. Dit laatste doordat de Defender duur werd in vergelijking met de concurrenten. De schepen waren door de intimmering nogal arbeidsintensief geworden en de concurrenten deden dat veel minder en werkte meer met polyester inbouw.

De Defender 32 is eigenlijk ook een aangepast schip van het Defender 27 model. Het totaal model van de 27 werd vergroot en het dekopbouw werd ook aangepast. Eigenlijk is dit dus geen ontwerp meer van Jaques Gaubert maar van de gebroeders Dekker zelf. De lijnentekening van Jaques Gaubert werd vergroot door een zeer ervaren metaalbewerker Gerrit Stam die voorheen altijd een vakkunstenaar bleek te zijn in de metaalbouwtijd. Hij kon een dergelijke klus aan. En het resultaat mocht er wezen, een zeer goed en stevig zeilschip voor de hele familie en ook daar zijn er vrij veel van gemaakt maar niet zoveel als de 27.

Ook van de Defender 32 zijn een paar afwijkende modellen gemaakt, experimentele modellen, zo is er een 32 met een geheel houten dekopbouw en een met een andere spiegel. Op uw website komt ook een flushdek 32 voor die eigenlijk kleiner is. Dat is ook zo'n experiment geweest van Jan Arts, hier heb ik nog een paar bouwfoto's van, zie bijlage. Het schip ziet er nu dus heel anders uit.

Er is ook een geheel nieuw ontwerp geweest van een Defender 33. Een ontwerp van Willem Dekker en zijn zoon Frans. Een heel mooi schip waarvan het de bedoeling was om hier een productieschip van te maken. Misschien zijn er nog mensen die zich kunnen herinneren dat op de Hiswa - Dekker stands altijd plantenbakken stonden van een rompmodel. Dat was de Defender 33 romp in het klein. Echter is er van dit schip geen productiemal gemaakt, de oliecrisis en daarmee gepaard gaande concurrentiestrijd van de toen al vele jachtwerven die er in ons waren ontstaan maakte dat dit schip met houten dekopbouw slechts als enige is verkocht. Ik meen dat dit schip toen naar zuid-Frankrijk is verhuist.

In diezelfde tijd heeft men ook een Drifter 26 in productie gehad. De ontwerper was Leen Hoogmoed. Een model in een zwaar concurrerende markt en hiervan zijn er ook niet veel van gemaakt. Ook dit schip leende zich goed voor zelfbouw (zie foto bijlage).

Tevens is er in die tijd ook een 22 voet scheepje in productie geweest, de Dezo-Toer. Een eigen ontwerp van Dekker. Een leuk snel scheepje dat heel eenvoudig gemaakt kon worden en dus ook weer voor de zelfbouwer zeer geschikt. Deze mal is later nog verkocht aan een klein werfje in Kampen, de Watertoerist. Ik heb er nog een folder van (zie PDF bijlage).

De Defender 35 was een ontwerp van Eva Hollmann, een Amerikaanse, deze moedermal is door een ander bedrijf gemaakt en zoals gewoonlijk maakte de jachtwerf Dekker zelf hier een productiemal van. Hier zijn er denk ik toch nog een stuk of 10 -15 van gebouwd. Enkele werfbouw schepen maar ook een groot deel zelfbouw.

De werf is in de jaren 80 failliet gegaan en daarna heeft Willem Dekker nog een tijdje een doorstart gemaakt en toen zijn er nog twee Defenders 35 gebouwd. De werf is over gedaan aan jachthavenbedrijf Bouwmeester.
Foto's (klik erop voor een vergroting):

Jachthavenbedrijf Bouwmeester is het vervolg op Dekker

Aan de Diemerzeedijk 3 is momenteel Jachthavenbedrijf Bouwmeester met o.m. haar SP Systems voor hoogwaardige composiet materialen (lamineerharsen, gelcoats, constructielijmen, coatings, primers, plamuren, weefsels, prepregs, kernmaterialen) gevestigd. Een heerlijk bedrijf om rustig deskundig advies te vragen. Alles is op voorraad.

Bouwmeester is o.m. bekend van de restauratie van de Zwerver, zie de foto links.

Bezoek de website van Jachthavenbedrijf Bouwmeester >
En hier de Bouwmeester Advanced Composite (BAC 2) SP Systems >

Nog een ontwerp van Jachtwerf Dekker : Marken 1 zeiljacht


Zeilvakantie Singles en Alleengaanden

Defenderjachten.nl